Apa nak buat dengan result SPM?

SPM merupakan satu perkara yang agak besar dalam hidup kita sebenarnya. Bagi yang excel dalam SPM, mereka boleh mohon scholarship aka biasiswa dengan macam-macam yayasan. Sebagai contoh, Khazanah, Sime Darby, TNB, Petronas, Maybank, macam-macam lagi lah. Kalau tak reti nak search try pergi ke biasiswa.info senang cerita. Berlambak scholarship yang dioffer di situ.

social-work-wordie

Tapi jalan scholarship ni paling sesuai kalau pelajar lepasan SPM dapat result bagus dan juga dah tahu nak pergi ke bidang mana. Sebab dah namanya scholarship, you (lepasan SPM) kena lah dapat result bagus secara konsisten. Kalau tak nanti company tu rasa buat apa nak bagi scholarship kalau you tak boleh study bidang yang kami nak expand? Yes, jangan ingat scholarship ni nak bagi saja-saja je. Swasta atau kerajaan, company yang sponsor you ni memang ada matlamatnya sendiri. Sama ada menambah bilangan tenaga pakar dalam industri itu sendiri, atau untuk kegunaan pejabat mereka (diikat dengan company untuk beberapa tahun).

Katakanlah you dah tahu nak kerja dalam bidang apa. Boleh lah cari bahan bacaan yang berkaitan dengan kerjaya tu. Masyuk ke tidak, masa depan cerah ke kelam, mampu belajar ke tidak, dan yang paling penting, adakah ini life yang you pilih? Bagi yang belum nampak jalan yang lurus, banyak juga perkara yang boleh dibuat. Tak perlu rushing untuk belajar ke mana-mana lagi, sebab kalau tak minat nanti takut sel-sel otak tak mampu nak hadam. Habis tu kalau tak belajar nak buat apa? Ha boleh lah cuba ambil setahun gap year. Buat macam-macam perkara yang membentuk vision dan mission dalam hidup, dan yang paling penting, explore lebih banyak pasal kehidupan.

explore-wallpaper

Gap year ni bagus kalau you betul-betul nak explore you punya minat. Bukannya untuk duduk rumah macam penganggur menghabiskan anggur di rumah sebab malas. Bacalah buku or bahan bacaan pasal industri-industri di Malaysia. Sejauh mana teknologi ketenteraan kita ni mampu mempertahankan negara? Industri apa yang tak banyak dibuat di Malaysia? Apa yang you rasa nak contribute untuk negara/society? Things like that. Join lah kerja-kerja volunteering di Malaysia ni, boleh juga kenal-kenal dengan orang yang sama minat dengan you. Pergi zoo ke, rumah orang tua ke, rumah anak yatim ke. Berniaga kecil-kecilan ke. Cuba bersembang dengan abang kakak mahupun pakcik makcik yang dah kerja, coffee talk sikit. Kalau sendiri tak dapat experience, cuba dapatkan orang punya experience. Perlu diingat perkara ni sangat subjektif dan sangat uncertain. Tapi kalau hati kental, otak kental, insyaAllah ia dapat mendidik banyak perkara tentang kehidupan. Kalau nak tahu pasal gap year, boleh baca pengalaman cik siti Celine Wan di sini pasal dia pernah buat.

Kadang-kadang ada juga yang terus kerja. Tak tahulah nak cakap tak bagus ke apa, sebab bergantung kepada rezeki juga. Jangan lah tak nak belajar sebab malas nak belajar. Dalam dunia ni nak buat apa pun kena ada ilmu. Kalau tak kerja di bawah aje lah. Asalkan ada keinginan untuk mencari ilmu, insyaAllah buat apa pun boleh. Kerja ternak lembu? Takpe. Belajar macam mana nak manfaatkan lembu tu. Nak buat baja ke, supply kulit untuk seat kereta ke, supply susu lembu ke, boleh takda masalah. Belajar banyak-banyak insyaAllah boleh dimanfaatkan. Kalau kerja mekanik mungkin satu hari nanti boleh buka bengkel sendiri. Silap hari bulan buat R&D dengan abam engineering. Buat enjin Perodua (pasal diorang guna enjin Jepun). Ataupun bila dah selalu main dengan kereta baru sambung belajar (automotive). Nanti confirm jadi budak pandai dalam kelas.

Dalam apa-apa hal pun, jangan lupa lain orang lain rezekinya. Jangan ingat orang yang ada degree je boleh berjaya. Orang yang pegang diploma, spm pun boleh berjaya. Asalkan attitude tu betul. Attitude terhadap ilmu, terhadap kehidupan, terhadap kesusahan dan terhadap manusia haruslah betul. Jangan sesekali berputus asa tanpa usaha. Jangan berputus asa walaupun dah berusaha dengan keras. Hidup ni memang susah. Tapi hidup kita bukan hanya berseorangan. Dengan nota tadi maka berakhirlah post kali ini. Semoga berjaya.

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s