Biasiswa ke Luar Negara

senarai-biasiswa-2014

Kepada yang dapat result SPM bagus-bagus tu, tahniah diucapkan. Untonglah, boleh mohon biasiswa universiti. Saya terbaca blog spmleavers mengenai PROGRAM KHAS KEJURUTERAAN JEPUN, KOREA, PERANCIS DAN JERMAN TAHUN 2016. Saya ingin hurai lebih dalam mengenai program ini. Apa yang khasnya program ini? Well, pada pemerhatian saya, kelebihan program ini terletak pada tempat pembelajaran itu sendiri. Korea dan Jepun memiliki teknologi canggih yang paling berdekatan dengan negara kita. Kesannya lebih kepada availability teknologi dari sana ke dalam industri tempatan. Saya juga nak mencerahkan sikit bahawa syarikat Jepun dalam bidang engineering memang banyak macam cendawan di Malaysia ni. Jadi, kalau dapat berbahasa Jepun sendiri pun dah menjadi satu kelebihan di Malaysia. Tak begitu sure nak cakap apa pasal Korea selain teknologi alat eletronik (Samsung). Mungkin boleh research lebih lagi.

Perancis dan Jerman pula memiliki antara teknologi kejuruteraan yang paling advance di dunia. Pada saya kedua-dua negara ini ada banyak kelebihan dari segi automotive engineering. German adalah tuan kepada syarikat kereta-kereta berteknologi tinggi seperti Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen dan Porsche. Manakala untuk France pula saya hanya mampu sebut Renault, Citroen dan Peugeot. Saya tak mampu sebut dengan yakin sehebat mana teknologi kereta France, namun saya boleh kata yang Alstom merupakan sebuah teknologi besar dalam Energy and Transport.

Saya rasa program ini agak ketat pengambilannya (7A dan tiada C antara syarat pengambilan). Memang wajarlah begitu, sebab ekonomi negara tidak kelihatan begitu bagus buat masa ini. Namun cubalah walaupun tak dapat 7A pun. Mana tahu kalau rezeki ketika interview melayakkan anda masuk program ini. Banyak juga biasiswa lain yang ditawarkan di dalam dan luar negara. Antaranya:

Selebihnya di http://www.biasiswa.info/blog.

Setiap tempat ada kelebihan dan keburukannya. Lain juga gaya hidup dan cabarannya. Yang paling penting ialah apa yang kita belajar dan apa yang mampu kita manfaatkan.

Advertisements

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s