Biasiswa ke Luar Negara

senarai-biasiswa-2014

Kepada yang dapat result SPM bagus-bagus tu, tahniah diucapkan. Untonglah, boleh mohon biasiswa universiti. Saya terbaca blog spmleavers mengenai PROGRAM KHAS KEJURUTERAAN JEPUN, KOREA, PERANCIS DAN JERMAN TAHUN 2016. Saya ingin hurai lebih dalam mengenai program ini. Apa yang khasnya program ini? Well, pada pemerhatian saya, kelebihan program ini terletak pada tempat pembelajaran itu sendiri. Korea dan Jepun memiliki teknologi canggih yang paling berdekatan dengan negara kita. Kesannya lebih kepada availability teknologi dari sana ke dalam industri tempatan. Saya juga nak mencerahkan sikit bahawa syarikat Jepun dalam bidang engineering memang banyak macam cendawan di Malaysia ni. Jadi, kalau dapat berbahasa Jepun sendiri pun dah menjadi satu kelebihan di Malaysia. Tak begitu sure nak cakap apa pasal Korea selain teknologi alat eletronik (Samsung). Mungkin boleh research lebih lagi.

Perancis dan Jerman pula memiliki antara teknologi kejuruteraan yang paling advance di dunia. Pada saya kedua-dua negara ini ada banyak kelebihan dari segi automotive engineering. German adalah tuan kepada syarikat kereta-kereta berteknologi tinggi seperti Audi, BMW, Mercedes, Volkswagen dan Porsche. Manakala untuk France pula saya hanya mampu sebut Renault, Citroen dan Peugeot. Saya tak mampu sebut dengan yakin sehebat mana teknologi kereta France, namun saya boleh kata yang Alstom merupakan sebuah teknologi besar dalam Energy and Transport.

Saya rasa program ini agak ketat pengambilannya (7A dan tiada C antara syarat pengambilan). Memang wajarlah begitu, sebab ekonomi negara tidak kelihatan begitu bagus buat masa ini. Namun cubalah walaupun tak dapat 7A pun. Mana tahu kalau rezeki ketika interview melayakkan anda masuk program ini. Banyak juga biasiswa lain yang ditawarkan di dalam dan luar negara. Antaranya:

Selebihnya di http://www.biasiswa.info/blog.

Setiap tempat ada kelebihan dan keburukannya. Lain juga gaya hidup dan cabarannya. Yang paling penting ialah apa yang kita belajar dan apa yang mampu kita manfaatkan.

Apa yang Malaysia perlukan?

1-5
Negaraku

Malaysia merupakan sebuah negara yang sangat cantik. Orang-orangnya cantik, macam buah hati saya. Keindahan semula jadi yang sangat wow! Makanannya sedap-sedap. Buminya kaya dengan hasil semula jadi oil & gas, kelapa sawit, getah dan macam-macam lagi. Merupakan negara Islam yang dihuni pelbagai kaum dan latar belakang. Namun, banyak juga masalah yang menyebabkan potensi negara tidak sampai ke tahap yang sepatutnya boleh dicapai.

Malaysia merupakan sebuah negara perdagangan. Kita import dan kita juga eksport. Kita beli komponen, kita pasang di Malaysia dan kita jual. Januari 2014, kita berada di tangga ke-8 dalam senarai nilai dagangan dengan China. Kita paling banyak eksport ke Singapore, dan paling banyak import dari China. Negara kita adalah yang ketiga terkaya dalam negara ASEAN selepas Brunei dan Singapore. Dari segi persaingan ekonomi antarabangsa, Malaysia berada di tangga ke-14 pada tahun 2015. Di sini kita lihat bahawa negara ini sangat berpotensi di pentas antarabangsa.

slide4
Statistik yang lebih detail di sini

Namun, apakah yang menghalang Malaysia dari menjadi negara maju? Adakah kerana kurangnya pendidikan? Adakah kerana kurangnya kesedaran? Adakah kerana kurangnya keinginan? Mungkin juga semuanya yang disebut tadi. Namun perbahasan kali ini lebih kepada kurangnya industri Research and Development. Kita hanya jual dan beli, dan tidak menghasilkan sesuatu teknologi yang boleh dijual dengan harga yang lebih mahal. Kita lebih menggunakan teknologi dari luar daripada menghasilkan teknologi sendiri. Sebagai contoh, menggunakan komponen dari Taiwan dan teknologi kilangnya untuk pemasangan di Malaysia.

Baguslah juga kalau industri itu boleh menghasilkan produk yang diguna pakai di tempat sendiri. Namun, sebahagian kerja susah seperti R&D dah pun siap dibuat sebelum teknologi itu sampai di Malaysia. Sebab itulah industri Malaysia tak banyak peluang pekerjaan yang berkepakaran tinggi. Mungkin kerana itulah lulusan ijazah kejuruteraan di Malaysia hanya diberi kerja mudah. Namun, Malaysia juga banyak menghantar pelajar ke luar negara. Kalau industri kita hanya membeli teknologi dan bukannya mencipta, adakah berbaloi pelaburan kerajaan untuk menghantar pelajar ke luar negara? Apakah yang diharapkan dengan menghantar pelajar mengaji di luar negara?

Perbelanjaan untuk sesi pembelajaran di negara maju jauh lebih mahal dari universiti tempatan. Bukan mahal hanya disebabkan nilai matawang yang tinggi, ia ditambah lagi dengan yuran tambahan pelajar antarabangsa. Bagi pengajian perubatan, ia mampu mencecah lebih sejuta matawang Malaysia. Untuk kejuruteraan pengajiannya mampu mencecah setengah juta. Terlalu jauh bezanya dengan yuran yang cuma berpuluh ribu di Malaysia. Akhirnya, individu itu bukanlah menjadi pejuang untuk memajukan tanah air, tapi lebih kepada berjuang untuk kehidupan diri sendiri.

Dah tentu nak mencipta suatu teknologi itu bukannya sekejap, dan ianya tak mudah. Jadi, belanjanya pun besar untuk menampung gaji researcher, tester, bahan, peralatan dan sebagainya. Malah ia merupakan satu proses yang tak semestinya menjamin suatu hasil. Daripada perbualan dengan seorang professor, saya dapati bahawa ada saja pelbagai syarikat yang berjumpa dengan penyelidik-penyelidik di universiti. Mereka memerlukan servis perundingan seperti penyelesaian untuk menambah baik teknologi yang mereka miliki. Namun, mereka tidak pergi sejauh menyediakan dana untuk R&D teknologi mereka sendiri. Sebabnya adalah belanja yang besar dan memakan masa yang lama.

campro-cps-engine-cutout
CamPro milik Proton

Maka adakah masalah Malaysia tidak menjadi negara maju terletak pada kurangnya industri berteknologi tinggi dan kurangnya R&D? Mungkin dari segi kejuruteraan, boleh kata inilah sebabnya. Tapi secara keseluruhan, mungkin kerana tiada keyakinan. Tiada passion dan tak berani mencuba. Mungkin inilah realiti yang kita perlu terima. Selagi kita tak berani mencuba, selagi itu lah kita hanya akan jadi penunggang teknologi orang sahaja.